Forside %gt; EU-opholdsdokumenter %gt; Reşedinţa UE %gt; Şedere permanentă în Danemarca

Şedere permanentă în Danemarca

Dacă aţi trăit legal în Danemarca în conformitate cu regulamentele UE, timp de cinci ani, veţi putea depune cerere de certificat pentru a demonstra că aveţi drept de şedere permanentă în Danemarca. Cererea poate fi depusă la Administraţia de stat cu o lună înainte de data la care aţi îndeplinit cinci ani de când locuiţi în Danemarca. Pentru a depune cerere de certificat de reşedinţă permanentă, trebuie să completaţi formularul de cerere OD1. Nu uitaţi să bifaţi caseta cerere pentru şedere permanentă din partea de jos a paginii 2 a formularului.

Când depuneţi cererea ataşaţi o copie a paşaportului sau cărţii dvs. naţionale de identitate şi o fotografie de tip paşaport (două fotografii de tip paşaport dacă sunteţi cetăţean al unei ţări din afara UE/ZEE). De asemenea, trebuie să furnizaţi dovada că aţi locuit legal în Danemarca timp de cinci ani consecutivi. Reşedinţa legală înseamnă că pe parcursul acestei perioade aţi îndeplinit una sau mai multe cerinţe ale temeiului de şedere conform Legii privind şederea în UE. Mai jos puteţi găsi exemple de documente care pot fi aplicabile la evaluarea temeiului/temeiurilor dvs. de şedere pe perioada celor cinci ani.

Dacă aţi fost angajat, puteţi ataşa:

  • deciziile de impunere anuale pe cinci ani 
  • o copie a documentului de încetare a raporturilor de muncă, dacă este cazul, precum şi dovada înregistrării la un oficiu de plasare a forţei de muncă (dacă aţi fost şomer pe orice perioadă de timp)   

Dacă aţi fost student, puteţi ataşa:

  • deciziile de impunere anuale pe cinci ani 

Dacă aţi locuit în Danemarca pe cont propriu în temeiul fondurilor suficiente, puteţi ataşa:

  • deciziile de impunere anuale pe cinci ani 

Dacă aţi trăit în Danemarca în calitate de membru de familie, puteţi ataşa:

  • dovada că membrul dvs. de familie a îndeplinit una sau mai multe cerinţe pe o perioadă de minim cinci ani
  • dacă membrul dvs. de familie deţine deja un certificat de reşedinţă permanentă conform Legii privind Şederea în UE, ataşaţi documentele care demonstrează acest lucru 

Dacă aţi avut alte temeiuri pentru şedere decât cele de mai sus, ataşaţi documentele care atestă acest lucru.

Dacă temeiurile de şedere s-au schimbat în perioada în care aţi locuit în Danemarca, trebuie să depuneţi documentele pentru toate temeiurile şederii.

Dacă aveţi copii care, de asemenea, au locuit legal în Danemarca timp de cinci ani, puteţi depune cerere de certificat de reşedinţă temporară şi pentru aceştia. Trebuie completat un formular de cerere pentru fiecare copil şi trebuie să ataşaţi o fotografie de tip paşaport şi o copie a paşaportului/cărţii naţionale de identitate a acestuia.

Dacă aveţi copii cu vârsta sub cinci ani, care au locuit legal în Danemarca de la naştere, puteţi depune cerere de certificat de reşedinţă permanentă pentru aceştia o dată cu cererea dumneavoastră pentru certificat de reşedinţă permanentă. Trebuie completat un formular de cerere pentru fiecare copil şi trebuie să ataşaţi o fotografie de tip paşaport şi o copie a paşaportului/cărţii naţionale de identitate a acestuia.

REŢINEŢI: Ca membru de familie al unui cetăţean danez, se vor aplica reguli speciale dacă locuiţi în Danemarca, în conformitate cu regulamentele UE. Dacă aţi locuit în Danemarca timp de cinci ani în acest temei şi doriţi să depuneţi cerere pentru şedere permanentă, mai multe detalii şi formularul de cerere (OD2/D) sunt disponibile aici.

Til toppen af siden
Senest opdateret 24. nov 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Publikationer |FAQ |Presse |English