Forside %gt; Vis nyhed

Vis nyhed

18. juni 2018

Sommerferietiden nærmer sig. Hvis I som forældre ikke bor sammen, skal I skabe rammerne for en god sommerferie for jeres barn. Vi har samlet gode råd til jer, så I kan tilrettelægge en sommerferie med jeres barn i centrum.

1. Samarbejde – det betyder mest for børnene

Forældrenes samarbejde er det, der betyder allermest for skilsmissebørns trivsel. Det gælder også i sommerferien. Derfor begynder en vellykket sommerferie med et godt forældresamarbejde. Forældrene skal – sammen – tage ansvaret for fordelingen af ferien. Større børn kan høres, men børnene skal aldrig vælge, hvem de vil holde ferie hos. Det kan bringe dem i en loyalitetskonflikt.

2. Feriens længde

Tilrettelæg feriens længde efter barnets situation. Hvis barnet ikke er vant til at sove så mange nætter hos samværsforælderen og generelt har svært ved at sove ude, kan to ferier af hver 4-5 overnatninger måske være en bedre løsning end én lang ferie. Barnets alder kan også være vejledende, da der naturligvis er forskel på ønsker og behov hos et lille barn og en teenager. Især små børn har brug for hyppig kontakt med begge forældre. Det gælder også i ferien.

3. Forbered barnet på ferierne, og tal om dem efterfølgende

Tal med barnet om, hvornår ferien er, hvor lang den er, og hvad der skal ske. Både hos mor og hos far. Det giver barnet ro. Støt op om barnets ferie med den anden forælder. Giv barnet mulighed for at glæde sig til ferien begge steder. Tal med barnet efterfølgende om alle de gode ferieoplevelser begge steder, så barnet oplever, at livet hænger sammen – også i ferien.

4. Tryghed og savn under ferien

Nogle børn kommer til at savne den anden forælder under ferien. Det er vigtigt, at forældre kan rumme og respektere barnets eventuelle savn. Det kan være en hjælp for barnet, hvis der er mulighed for kontakt til den anden forælder i løbet af ferien. Man kan eksempelvis aftale ringetider, hvor barnet ved behov kan få fat i den forælder, det ikke holder ferie med. Ringeaftaler kræver, at begge forældre samarbejder om det og fortæller barnet, at de har aftalt det. Hvis ikke vil barnet ofte være bekymret for at såre den ene forælder, når det ringer til den anden. Det kan belaste barnet.

5. Husk, at børn er forskellige

Det er vigtigt at respektere, at børn er forskellige. Selv om nogle skilsmissebørn har det godt med tre ugers sammenhængende ferie hvert sted, er det ikke sikkert, at alle børn trives med det. Omvendt kan en dejlig lang ferie med hver af forældrene uden for mange afbrydelser og skift være det, som børnene har brug for. Det er ikke nødvendigt at planlægge lange og dyre rejser hele tiden. Hvis skilsmissebørn holder ferie med både mor og far, har de ofte også brug for dage, hvor de er hjemme og kan være sammen med venner.

Hjælp til forældre:

Det er godt, hvis I som forældre selv kan lave aftaler omkring jeres barn. I behøver ikke at involvere Statsforvaltningen eller andre myndigheder i de aftaler, I laver.

  • Skal I have hjælp til samarbejdet, kan I kan ringe til vores børnesagkyndige rådgivere og få telefonisk råd og vejledning. Vores rådgivere taler hver dag med mange forældre og børn, og de sidder klar til at vejlede jer og svare på spørgsmål. Man kan ringe til vores INFO-center på 7256 7000 og efter behov komme til at tale med en børnesagkyndig rådgiver.
  • I kan også bede om en fælles børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling. Det foregår i en af Statsforvaltningens ni afdelinger rundt om i landet.
    Læs mere om børnesagkyndig rådgivning
    Læs mere om konfliktmægling
  • Statsforvaltningen kan også fastsætte sommerferiesamvær efter forældreansvarsloven. Hvis Statsforvaltningen skal træffe en afgørelse, skal I sende en ansøgning i god tid. Senest seks uger før sommerferien skal afholdes.

Hjælp til børn og unge:

  • Hvis dit barn har brug for en neutral voksen at tale med, som er ekspert i skilsmisseproblematikker, har Statsforvaltningen en anonym telefonrådgivning for børn og unge: Børnenes Skilsmissetelefon: 20 600 550. Åbningstider: mandag-fredag 11-16.

Tilbage til nyhedsoversigten
Til toppen af siden
Senest opdateret 23. jun 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Blanketter |FAQ |Presse |English