Forside %gt; Separation og skilsmisse %gt; Skilsmisse efter separation

Skilsmisse efter separation

Skilsmisse_ring_kvinde

Separationen er en slags prøveperiode, hvor I skal finde ud af, om I ønsker at genoptage ægteskabet eller om I ønsker at blive skilt.

Skilsmisse efter separation sker ikke automatisk. I skal også sende en ansøgning om skilsmisse, hvis I ønsker at blive skilt efter separation. Indtil da eller indtil I genoptager jeres ægteskab, vil I fortsætte med at være separeret. Uanset hvor mange år der går.

Vi er enige

Hvis I valgte en separation først, og I stadig er enige om det, kan I når som helst ansøge om at blive skilt.

I bliver ikke automatisk skilt efter en separation. I skal derfor også sende en ansøgning om skilsmisse, når I ønsker at blive skilt efter separation.

Vi er ikke enige

Hvis I ikke er enige om at gå fra hinanden, skal I, inden I kan blive skilt, have være separeret i 6 måneder. Det er nok til at starte en sag i Statsforvaltningen, hvis blot én af jer sender en ansøgning. Den anden behøver ikke at skrive under.

De 6 måneder tæller fra den dag, hvor jeres separationsbevilling er lavet af Statsforvaltningen. Hvis I er separeret ved dom, er det den dag, hvor dommen er afsagt. Hvis I f.eks. er blevet separeret den 5. januar, kan ansøgningen om skilsmisse underskrives den 6. juli.

Læs mere, hvis I ikke er enige

Vilkårsforhandling

Hvis I er enige om at blive skilt, og I også er enige om vilkårene, kan Statsforvaltningen uden videre lave en bevilling til jer. En bevilling er det juridiske dokument, der viser, at I nu er skilt.

Hvis I ikke er enige om at blive skilt, eller hvis I ikke er enige om vilkårene, skal I deltage i det, der hedder en vilkårsforhandling. Det er et møde i Statsforvaltningen, hvor I får vejledning, og hvor reglerne gennemgås. 

Selvom I er enige om det hele, kan I tilvælge en vilkårsforhandling, hvis I ønsker at få den vejledning, der gives under et sådant møde.

Statsforvaltningen kan også bestemme, at I skal til et møde i Statsforvaltningen. Hvis det er Statsforvaltningen, der beslutter, at I alligevel skal til vilkårsforhandling, skal I ikke betale gebyret.

Vi skal holde vilkårsforhandling med jer, hvis vi mener, at der er en god grund til det. En god grund kan være, at: 

  • Vi er i tvivl om, hvorvidt I begge fuldt ud forstår betydningen af de aftaler, I har indgået
  • Hvis det ser ud som om, at I ikke ved, hvilke rettigheder I har
  • Hvis der er noget, der tyder på, at én af jer er blevet presset til en aftale

I de fleste situationer oplever vi, at ægtefællerne når frem til en aftale efter en vilkårsforhandling. Men hvis det ikke lykkes, sender Statsforvaltningen sagen i byretten. Her vil dommeren bestemme vilkårene for skilsmissen. På den måde bliver I stadig skilt, men det tager længere tid.

Gebyrer

Der skal betales et lovpligtigt gebyr, når man søger om separation eller skilsmisse. Gebyrenes størrelse fastsættes og reguleres af børne- og socialministeren og må ikke overstige omkostningerne ved behandlingen af sagerne.

Vi må i Statsforvaltningen ikke begynde at behandle din sag, før gebyret er modtaget på vores konto. 

  • Ansøgning om skilsmisse koster 370 kr. pr. 1. januar 2019. Dette gælder, uanset om I er blevet separeret først. 
  • En vilkårsforhandling koster 1.630 kr. pr. 1. januar 2019.

I skal selv aftale, hvem af jer der betaler gebyret, eller om I deles om udgiften. 

Læs mere om betaling af gebyr

Ansøgning om skilsmisse

Statsforvaltningen starter jeres sag, når vi modtager en ansøgning, og gebyret er gået ind på vores konto. 

Som udgangspunkt skal du bruge Statsforvaltningens digitale blanketter, hvor du logger på og underskriver med dit NemID. Hvis du er blevet fritaget fra Digital Post i det offentlige, må du gerne bruge en godkendt papirblanket og sende den med almindelig post til Statsforvaltningen.

Når I sender ansøgning om skilsmisse til Statsforvaltningen, skal I sende en kopi af jeres separationsbevilling med. Hvis I er blevet separeret ved dom, skal I sende en kopi af dommen med. 

Gå til blanketten om ansøgning om skilsmisse efter forudgående separation

Er du registreret partner og vil skilles?

Hvis du er i registreret partnerskab, er det de samme regler der gælder, som hvis du var gift. Du skal også bruge de samme blanketter.

Til toppen af siden
Senest opdateret 2. jan 2019
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Blanketter |FAQ |Presse |English