Forside %gt; Børn %gt; Samvær %gt; Automatisk erstatningssamvær

Automatisk erstatningssamvær

Pakket_taske_og_sko

Ifølge forældreansvarsloven får samværsforælderen helt automatisk ret til såkaldt erstatningssamvær, hvis bopælsforælderen aflyser samværet. Reglerne siger, at hvis samværet ikke gennemføres, så er der automatisk samvær i den efterfølgende uge i samme omfang, på samme tidspunkt og på samme vilkår, som er aftalt eller fastsat.

Formålet med automatisk erstatningssamvær er, at man ønsker at opretholde barnets kontinuerlige og løbende kontakt med samværsforælderen. Desuden ønsker man også at forebygge, at bopælsforælderen igen aflyser et samvær.

Erstatningssamvær udløses automatisk uanset aflysningsgrunden, også i tilfælde af barnets sygdom. Reglen om automatisk erstatningssamvær gælder kun det løbende samvær. Det gælder ikke enkeltstående samværsaftaler, eksempelvis ferie- eller helligdagssamvær.

Reglen om automatisk erstatningssamvær gælder i alle tilfælde. Det vil sige, både når forældrene selv har lavet samværsaftaler, og når Statsforvaltningen har fastsat samværet. Men reglen har kun praktisk betydning i de situationer, hvor forældrene ikke selv kan aftale ændringer af samværet. Som forældre kan man sagtens selv aftale ændringer, når der er behov for det.

Hvis man ønsker at gøre brug af automatisk erstatningssamvær, skal man som samværsforælder fortælle bopælsforælderen, at man ønsker erstatningssamværet, når man får besked om aflysningen. Man skal ikke søge om erstatningssamvær hos Statsforvaltningen eller andre myndigheder, men altså selv sikre, at beskeden om, at man vil have erstatningssamvær, kommer frem til bopælsforælderen.

Statsforvaltningen har ikke i medfør af loven mulighed for at hjælpe forældrene med at få gennemført erstatningssamværet. Hvis erstatningssamværet ikke bliver overholdt, og hvis man ønsker hjælp til at gennemtvinge samværet, er det Fogedretten, som skal kontaktes. 

Til toppen af siden
Senest opdateret 31. maj 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Blanketter |FAQ |Presse |English